Reflexions. Objectius i obligacions dels operadors vs l’agricultura ecològica

Conscients de que és voluntat de tots ser més conseqüents amb la producció agrària ecològica local, vos recordam un dels objectius i algunes de les obligacions:

  • La nostra contribució és fonamental per augmentar el consum de productes ecològics i locals. Cercau informació sobre quins productes ecològics i de quines varietats locals i races autòctones, es produeixen aqui i feis-los servir.
  • Si com a consumidors d’aliments volem que s’assumeixi un compromís amb el producte ecològic d’aquí, també ho hem de fer amb el que es refereix al planter i les llavors. El planter ha de ser SEMPRE de procedència ecològica; al CBPAE et podem informar d’on en pots trobar. El cas de les llavors és el mateix, però es pot fer una excepció quan no n’hi hagin de disponibles per a la varietat que necessiteu, quan es tracti d’una varietat local, per exemple. Però heu de sol•licitar el permís corresponent al CBPAE, a la web o a l’oficina podeu trobar el formulari.
  • Participar més activament en la garantia del producte ecològic. Com a consumidors o compradors hem d’exigir les garanties de que aquell producte s’ha obtingut d’acord amb la normativa, per tant, haurà d’anar identificat amb etiqueta o acompanyat d’un volant de circulació. Aquest volant acompanyarà el producte a l’engròs o que s’hagi de revendre o transformar, el planter i les llavors, sempre i quan aquest producte no vagi envasat i etiquetat. Els inscrits al CBPAE heu de conservar els volants de circulació dels productes que entrin a la vostra empresa, a més de ser l’eina de garantia de les vostres matèries primeres, són  bastant efectius per reduir la despesa i l’impacte de tant embalatge.
  • Els operadors inscrits, tant productors com elaboradors, teniu l’obligatorietat d’entregar les declaracions de compres i vendes al CBPAE. Aquest document és clau perquè des del CBPAE poguem donar les màximes garanties, protegint-vos de la competència deslleial dels qui puguessin pretenir fer frau,  i perquè tots poguem conèixer els moviments del sector i saber el volum que representa a l’economia el sector ecològic. Per als productors hi ha el formulari de compres i el de vendes que es pot descarregar directament des de la nostra web si estau registrats o bé podeu demanar-ho a l’oficina del  CBPAE en paper. Per als elaboradors també existeixen dos formularis específics (un de compres i un de vendes) que també  es poden descarregar directament des de la nostra web si estau registrats, o bé en demanau una còpia en paper a la nostra oficina. Abans de dia 28 de febrer de 2011 heu d’haver entregat les declaracions de compres i vendes de 2010.
  • Davant el dubte SEMPRE és millor demanar, tant quan es tracti d’un dubte sobre un producte o tècnica utilitzable, com d’un document. Al CBPAE ens hi trobareu cada mati de dilluns a divendres de 8.00 h a 15.00 h i els dimecres capvespre fins a les 20.00 h.

A vegades ens centrem tant en el rol que hem assumit dins la societat a la que pertanyem que ens oblidem que de la nostra condició humana i ens diluïm dins el que anomenam el nostre ofici o professió.  Si has dedicat una estona de la teva vida a llegir aquest butlletí, si has decidit que vols fer les coses d’una altra manera, si defenses el model de producció ecològic, contribueixes a la conservació de la diversitat a la vida recolzant el cultiu de varietats locals, etc, vol dir que volem anar pel mateix camí, entre tots el podem fer agradable, fàcil no ho serà mai.

Relacionat