CBPAE 1994-2024: trenta anys fent feina per una agricultura responsable

Enguany el Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica celebra el trenta aniversari de la seva creació (1994-2024). Sota el lema “Fa 30 anys que cuidam del camp i de tu”.

Són trenta anys dedicats a la salut de la terra, dels pagesos, de l’economia local i a la dels consumidors.

Avui hem donat el sus a la celebració dels 30 anys del CBPAE. Hi ha assistit el nostre president i pagès Francesc Llompart, el conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural Joan Simonet, el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural Fernando Fernández, i el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local Joan Llabrés.

A tots ells els hi estam molt agraïts per la seva assistència.

El CBPAE es va crear mitjançant el Decret 99/1994, de 21 de setembre com a conseqüència d’haver assumit la comunitat autònoma la competència en matèria de defensa contra el frau i de qualitat alimentària i en el que es designava el CBPAE com encarregat d’aplicar el sistema de control establert en el reglament europeu sobre producció ecològica en vigor.

Recordem que la producció agroalimentària ecològica, és un sistema productiu regulat sota una mateixa normativa dins tot l’àmbit de la Unió Europea. En concret, pel Reglament (UE) 218/848 sobre producció ecològica i etiquetat dels productes ecològics.

Per tant, la nostra tasca durant aquests trenta anys ha estat: controlar, certificar i difondre la producció agrària ecològica feta a les Illes Balears.

Actes de celebració del 30 aniversari

Durant el 2024 celebrarem l’aniversari arreu de les Balears.

  • Per una banda, hem organitzat una gira de trobades entre productors i consumidors acompanyades d’un tast i degustació de productes ecològics locals. En farem a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.
  • Després a Mallorca el pròxim 08 de juny farem una gran festa oberta a tothom.

Serà un festival de música local i dedicat a la gastronomia ecològica que es celebrarà a Porreres.

  • Llavors, participarem en diferents fires del sector agrari. De fet, el passat cap de setmana, vàrem assistir a la Fira del Camp de Menorca. I pel que fa a la resta de l’any, anirem a la Diada d’Agricultura Ecològica de Porreres (abril), a la Fira de productes Agraris Ecològics de Menorca (juliol) i a la Fira Ecològica d’Eivissa (octubre).
  • I el 29 de setembre a la finca pública de Raixa del Consell de Mallorca farem un dinar de germanor i de reconeixement amb tots els operadors ecològics i representants del sector primari de les Balears.

Finalment, volem destacar que s’ha aprofitat aquesta celebració per renovar la nostra plana web (www.cbpae.org) on destaca l’apartat del Directori Ecològic en el que es pot consultar de manera senzilla i ràpida totes les empreses que comercialitzen productes ecològics certificats pel CBPAE.

Dades del sector 2023

El 2023 ha estat extraordinari des del punt de vista del creixement de superfície agrària inscrita, arribant a les 47.422 hectàrees, el que suposa un increment del 10% respecte a l’any anterior.

A més, aquest fet suposa que actualment el 20% la SAU (Superfície Agrària Útil) de les Balears, sigui ecològica.

En nombre d’operadors estam en 1258 operadors (885 productors i 373 elaboradors). El que suposa un increment del 5% respecte a l’any anterior.

Finalment, els nostres tècnics de control han realitzat un total de 1600 visites durant el 2023 per tal de controlar i certificar les activitats dels operadors ecològics.

Relacionat